top of page
  • Instagram

Üretkenlik Azaltan Davranışlar

  • Ceren Nur Erdem
  • 2 Ağu 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 Eyl 2023


üretkenlik azaltan davranışlar


Hepimiz bazen verimli bazen verimsiz günler geçirebiliyoruz fakat bazı davranışlar uzun vadede üretkenliğini ve verimliliğini düşürüyor olabilir.

Ortaya fikirler atıyor ama ilk adımı hiçbir zaman gerçekleştirmiyorsan, sürekli bekleme enerjisindeysen belki şimdi bahsedeceğim davranışları yaparak verimini azaltıyorsun ve farkında değilsin.


1- Telefon Kullanımını Sınırlamamak

Telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumda. Bir video izleyeceğim diye giriyoruz ve bir bakmışız dakikalarca aşağı kaydırmışız. Doğal olarak aslında kendi adımıza bir şeyler yapabilecekken kendimizi geliştirebilecekken vaktimizi sosyal medyada heba ediyor ve üretkenlik anlamında ciddi olarak düşüyoruz.


2- Mükemmel Zamanı Beklemek

Bir işi yapmak için "mükemmel zamanı" beklemek, aslında işin ertelenmesine ve sonunda yapılmamasına neden olabilir. Örneğin “pazartesi” diyetleri. Neden pazartesi de şu an değil? Bunun yerine, uygun bir zaman bulmak ve hemen işe koyulmak daha üretken olmanıza yardımcı olabilir. Yapmak istediğiniz işi küçük adımlara bölün ve düşündüğünüz an en küçük adımı gerçekleştirmek için harekete geçin.


3- Aynı Anda Fazla İş Yapmak

Çağımız gereği oldukça hızlı bir dönemde yaşıyoruz. Her şeye yetişmeye çalışıyor ve hiçbir şeyi de kaçırmamaya çalışıyoruz. Bu durum da aynı anda birden fazla işe odaklanmaya çalışmamıza sebep oluyor. Ancak aynı anda fazla iş yapmaya çalışmaktansa tek bir işe odaklanmak, verimliliğinizi artıracak ve zihninizi sakin tutacaktır.


4- Mükemmel Olma Çabası

Hata yapmak istememek, mükemmel olmak malesef ki bizi yeni işlere başlamaktan alıkoyar ve bizi sürekli mükemmel zamanı beklemeye iter, fakat o zaman da hiç gelmez. Bir adım atın ve gelişimi yola bırakın.

Hiç kimse bir işe mükemmel başlamaz, zaman içinde gelişir. Ve, başarı mükemmellikten değil; süreklilikten gelir.


5- Üretkenlik Öldüren Şey: Plansız Hareket Etmek

Bir plana sahip olmak yapacağınız işin adımlarını görmenize ve önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olur. Plansız hareket ettiğimiz zaman neyi nasıl yapacağımızı, nereden başlayacağımızı, amacımızı ve neye ulaşmak istediğimizi bilmediğimiz için o işi yapmaktan vazgeçme ihtimalimizi artırırız.

Spesifik bir hedef belirleyin ve küçük adımlara bölün. Planlarınızı yaparken amaç belirleyebilir, zamanla sınırlayabilir, amacınız için kullanacağınız kaynakları belirleyebilirsiniz. Bu sizi daha net görmeye itecektir.


6- Hayır Diyememek

Hepimiz zaman zaman iş yerinde, okulda, aile içinde istemediğimiz bazı durumlara evet demek durumunda kalabiliyoruz.

Temeldeki düşünce bazen karşımızdakini kırmamak bazen de “yapsam elime mi yapışır” gibi fedakarca düşünceler olabiliyor. Ancak bazen istemediğimiz şeylere “evet” demek kendimizden zaman ve enerji çalmamıza sebep olur.

Yeri geldiğinde kibar bir şekilde “hayır” demeyi öğrenmek ve kendimize odaklanmak ruhumuz ve bedenimiz için daha iyi olacaktır.


7- Çok Fazla Plana Sahip Olmak

Aynı anda birden çok işe odaklanmak gibi aynı anda çok fazla plana sahip olmak da bizlerin kafasını karıştırabilir, öncelik veremediğimiz için ertelememize ve üretkenliğimizin azalmasına sebep olabilir.

Planlarımızı daha aza indirip doğru önceliklendirmeyi yapmak verimliliğimizi artıracaktır.


Üretkenliği azaltan davranışlara sık sık düşebiliriz, ancak farkındalıkla ve çaba ile bu davranışları değiştirebiliriz. Telefon kullanımını sınırlandırmak, mükemmel zamanı beklemek, aynı anda fazla iş yapmak, mükemmel olma çabası, plansız hareket etmek, hayır diyememek ve çok fazla plana sahip olmak gibi davranışları azaltmak, daha üretken ve hedeflerimize daha yakın olmamızı sağlar. Unutmayalım ki, planlı hareket etmek ve hedeflerimize ulaşmak için bir plana sahip olmak önemlidir. Kendimize bir plan belirleyerek ve bu davranışları azaltarak, üretkenliğimizi artırabilir ve hedeflerimize daha rahat ulaşabiliriz.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

©2023 Ceren Nur Erdem

Bu sitedeki bilgiler sadece farkındalık kazandırmayı amaçlar, bir tanılama ve tedavi  içermez.

bottom of page